Patientvejledning - Blødning i den tidlige graviditet

Download patientvejledning her

Blødning i den tidlige graviditet er meget skræmmende og giver naturligt nok anledning til bekymring. Blødning er dog ikke helt sjældent. Omkring hver femte kvinde oplever at bløde i første trimester, det vil sige i graviditetens første 12 uger.


 

Harmløse årsager

Det er ikke altid man finder årsagen til blødningen. Generelt kan man sige, at jo mindre man bløder, jo større er chancen for, at blødningen er harmløs.

Kommer der pletblødning, for eksempel efter du har haft samleje, er det formentlig det, der hedder kontaktblødning. Den kommer, fordi slimhinden på livmoderhalsen bliver sartere på grund af den hormonelle påvirkning og derfor kan bløde meget nemt ved berøring. Det betyder ikke, at du skal undgå samleje.


Kontaktblødning i den tidlige graviditet er som oftest ganske ufarlig. Blødningen kan også komme oppe fra selve livmoderslimhinden og skyldes et lille bristet kar. Hvis du er længere end otte-ni uger henne, og dit foster er levende, er der under 10 procent sandsynlighed for, at det ender med en abort, selv om du har blødt.

Når der er noget galt

For nogle vil pletblødningen være tegn på en begyndende abort. Omkring 20 procent af alle graviditeter ender som en spontan abort inden for graviditetens første måneder. Risikoen stiger med morens alder.

Nogle gange starter en abort med lidt brunligt udflåd, der efterhånden bliver til mere frisk og mørkerød blødning. Man kan også have murren eller smerter i maven.


Hvis blødningen er tegn på en begyndende abort, er det som oftest fordi der er noget galt med fostret. Undersøgelser af spontane aborter viser ofte fejl i kromosombesætningen. At kroppen begynder at bløde er således en naturlig reaktion på, at noget ikke er, som det skal være. Der er ikke noget, du kan gøre for at stoppe det. Sengeleje eller roligt regime har ingen virkning.

Pletblødning kan også være tegn på, at graviditeten sidder i æggelederen. Der kan den ikke gennemføres og bliver derfor altid fjernet ved en kikkertoperation. Hvis graviditeten sidder i æggelederen, vil du ofte have smerter i den ene side af underlivet.

Undersøgelse hos gynækologen

Hos gynækologen vil du få lavet en gynækologisk undersøgelse, hvor man kigger op på din livmoderhals. Dernæst vil du få foretaget en ultralydsscanning, hvor det undersøges, om graviditeten sidder i livmoderen, om den er levende og om den vokser som forventet.
I nogle tilfælde vil blive aftalt yderligere kontrolbesøg.


Du er altid velkommen til at ringe og stille spørgsmål:
Tlf. 48 26 80 81

Sandra Teiblum, Gynækologisk Klinik Allerød,
Speciallæge i gynækologi og obstetrik