Patientvejledning - Medicinsk abort

Download patientvejledning her

Beslutningen om abort kan være svær. Du skal vide, at der er mulighed for en støttesamtale enten hos din egen læge eller i foreningen Sex og Samfunds Præventions- og Rådgivningsklinik i København. Selve indgrebet kan foretages medicinsk frem til 8 fulde uger. Medicinsk abort kræver som det eneste indgreb ikke en henvisning fra egen læge. Du kan blot ringe direkte og bestille en tid.Hvad er en medicinsk abort?

En medicinsk abort er en abort, der fremprovokeres ved hjælp af piller. Det er nødvendigt at tage 2 slags piller. Den ene er Mifegyne, der bevirker, at graviditeten går til grunde. Den anden er Cytotec, der får livmoderen til at trække sig sammen og tømme sig. For at kontrollere, at hele graviditeten er blødt ud, foretages en ultralydskontrol efter 14 dage.


Praktisk forløb

Dag 1

Konsultation på klinikken: Der foretages gynækologisk undersøgelse og ultralydscanning for at vurdere, hvor langt du er i graviditeten. Desuden chlamydiapodning og udfyldning af anmodning om svangerskabsafbrydelse, hvis dette ikke allerede foreligger fra egen læge. Hvis graviditeten er under 8 uger, kan den medicinske abort påbegyndes. Du får 1 tablet Mifegyne, som skal sluges med et glas vand. Som regel vil du ikke opleve ubehag af tabletterne, men enkelte kvinder begynder at bløde. Nogle får kvalme og lette smerter. Hvis du kaster op indenfor 1 time efter indtagelse af Mifegyne, skal du kontakte os. Du vil sædvanligvis kunne passe dine normale aktiviteter denne dag.

Dag 3

2 dage efter skal der anbringes 4 x Cytotec stikpiller i skeden. Pillerne vil efter nogle timer fremkalde blødning og menstruationssmerter. For at mindske smerterne anbefales, at du tager 2 x tablet Panodil 500 mg og 2-3 x tablet Ibuprofen 200 mg samtidig med, at stikpillerne lægges op. Cirka 80% aborterer indenfor 4-6 timer efter Cytotec, men der kan dog gå længere tid.

Blødningen vil oftest være kraftigere end ved normal menstruation og kan være med klumper. Det er vigtigt, at du har en voksen hos dig det første døgn. Det er for meget, hvis du fx bløder flere store natbind igennem inden for en time. Hvis du ikke er begyndt at bløde 2-3 døgn efter du har oplagt Cytotec, skal du ringe til os den efterfølgende hverdag i klinikken, så får du en tid samme dag.


Dag 4-14

Fortsat blødning: Du kan forvente at bløde i 2-3 uger med aftagende styrke, den første uge mere end normal menstruation. Du kan have menstruationssmerter de første dage efter aborten. Disse kan lindres med håndkøbsmedicin. Det er vigtigt at forebygge underlivsbetændelse. Så længe du bløder, bør du undgå havbad, karbad og svømmehal samt undlade at bruge tamponer. Du bør også undgå samleje og ellers bruge kondom. Behovet for sygemelding er individuelt, men du skal regne med at tage det med ro i et par dage.

Dag 14

Anden konsultation på klinikken: Der foretages en ultralydsscanning for at sikre, at livmoderen har tømt sig og aborten er komplet. Det er vigtigt at møde op, da graviditeten i enkelte tilfælde (omkring 5%) fortsat er til stede. I disse tilfælde kan det blive nødvendigt med en henvisning til hospitalet med henblik på en udskrabning i en kortvarig fuldbedøvelse.

Komplikationer

De hyppigste komplikationer er kraftig blødning og smerter, ildelugtende udflåd eller feber over 38 grader. Hvis du får komplikationer skal du henvende dig til os eller til din egen læge.
Er det udenfor dagtid, kan vagtlægen i Region Sjælland kontaktes
på telefon 70 15 07 00.

Prævention

Din næste menstruation kan du forvente 3-6 uger efter aborten. Du kan blive gravid i dette tidsrum, så du skal beskytte dig. P-piller skal startes på abortdagen. En spiral kan opsættes i forbindelse med den næste menstruation.